Működjünk együtt! – a nyugodt hétköznapokért

Működjünk együtt!

A mindennapok sokszor zajos színházi előadáshoz hasonlítanak. Ha eltűnik a plüssjáték, vagy a kedvenc pulcsi a szennyesben van, vagy összevesznek a testvérek – ezek bármelyike annyi könnyet és heves érzelmet váltanak ki, ami egy háromfelvonásos drámára is elegendő lenne.

A színházban azonban az előadás végén lehull a függöny, és a közönség hazamehet. A szülőknek és pedagógusoknak azonban nem adatik meg ez a luxus. Kezelnünk kell a rengeteg fájdalmat, dühöt és frusztrációt. És mindeközben a józan eszünket is meg kell őriznünk. Mára már tudjuk, hogy a régi módszerek nem mindig működnek. Az állandó magyarázás és nyugtatgatás nem hoz megnyugvást a gyermekeinknek, és minket is csak kikészít.

Nem könnyű dolog valóban odafigyelni. Komolyan összpontosítani kell, ha azt akarjuk, hogy ne csak a megszokott válaszokat adjuk.

A nehézség többek között az egymásnak feszülő igényekből származik.

A szülő/pedagógus elvárása valamiféle rend, tisztaság, udvariasság és rendszeresség. A gyerekeket ezek a dolgok a legkevésbé sem érdeklik. Hány gyerek van, aki magától elmenne fürdeni, szépen mondaná, hogy „kérem” és „köszönöm”? A szülő és pedagógus energiájának nagy része arra megy el, hogy elfogadtassa a gyerekével a társadalmi normákat. És minél jobban erőltetjük ezt, a gyerek annál jobban ellenáll.

És megállás nélkül harcolunk. Odáig jutunk, hogy már akkor is összerándul a gyomrunk, ha a legegyszerűbb dolgot kell kérnünk a gyerektől.

Mi segít nekünk, hogy túléljük a napot? Hisz rá kell vegyük őket egy sor dologra, amit meg kell tegyenek. Fogmosás, lecke, alvás, vagy csak eljutni egyik helyről a másikra olykor embert próbáló kihívást jelenthet.

Interaktív elődadás.

Hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük