Ne büntessünk? Na de akkor mit csináljunk?

Büntetés helyett

Sokunk számára a szarkazmus, a kioktatás, a sértegetés, a fenyegetés mind-mind bele voltak szőve abba a nyelvbe, amelyet nevelkedésünk során hallottunk. Nem könnyű a megszokottat feladni.

Saját példámból tudom, hogy a változás nem jön könnyen. Még most is hallom magam: „Miért vagytok mindig ilyenek?” „Már megint…” ”Miért nem vagytok képesek leoltani a fürdőben a lámpát?”  Majd megfogadtam, hogy soha többé nem mondok ilyet, aztán csak mondtam. És jött a lelkifurdalás. Tudom azt kellett volna mondanom: „Gyerekek a lámpa!” Aztán volt, hogy sikerült, mert már készen álltam a következő alkalommal, és volt olyan is, hogy hiába mondtam a megfelelő mondatot, mégsem ment a dolog. Ilyenkor egyetlen dolog járt a fejemben: MEGBÜNTETNI ŐKET!

Dr. Ginott szerint a büntetéssel az az alapvető baj, hogy nem működik!

Na de akkor mit csináljuk? Büntessünk? Ne büntessünk? Lássunk két lehetséges megoldást:

1. Fejezzük ki rosszallásunkat!

“Nem tetszik, amit csinálsz. A többi vásárlót zavarja, amikor a gyerekek a sorok között rohangálnak.” Ahelyett, hogy: Elég volt a rohangálásból!.. Azt akarom, hogy maradj mellettem!…Tedd vissza!.. Nem, nem vesszük meg. Nem igaz, hogy már megint rohangálsz…Ezzel betelt a pohár. Majdnem fellökted azt az idős nénit. Nem kapsz egy falatot sem a fagyiból.

2. Mondjuk meg, mik az elvárásaink!

Az ilyen kijelentések üzenete: Nem tetszik, amit csináltál, és elvárom, hogy tedd jóvá.

„Elvárom, hogy visszakerüljön hozzám, miután kölcsön vetted.” (Ahelyett, hogy: Látom nagyon megbízható vagy, sosem adod vissza amit elkérsz. Soha többé nem adom kölcsön.)

„Fel vagyok háborodva! A kicsi békésen játszott, amíg el nem vetted a játékát. Elvárom, hogy most valamilyen módon nyugtasd meg őt.” (Ahelyett, hogy: Már megint megríkattad a kicsit)

„Nagyon felbosszant, amikor arra jövök haza, hogy a mosogató tele van piszkos edényekkel. Főleg azért, mert megígérted, hogy elmosogatsz. Szeretném, ha lefekvés előtt még elmosogatnál és elpakolnál.” (Ahelyett, hogy: Jobb, ha elfelejted a holnapi programot. Talán majd ez megtanít arra, hogy betartsd az ígéreteidet!)

 

Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje c. könyve alapján összeállította: Tóthné Magasföldi Rózsa

Hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.