Mondjuk meg, mik az elvárásaink!

Mik az elvárásaink

Dr. Ginott szerint a büntetéssel az az alapvető baj, hogy nem működik! Ahelyett, hogy a gyerek sajnálná, amit tett, és azon gondolkodna, hogyan tehetné jóvá, a büntetés eltereli a figyelmét, és bosszúbeteljesítő fantáziálásra készteti.

Más szóval, a büntetéssel éppen megakadályozzuk annak a nagyon fontos belső folyamatnak a működését, melynek során a gyermekünk saját helytelen viselkedésével szembenézhet.
Na de akkor mit tegyünk helyette?
 1. Fejezzük ki rosszallásunkat! „Mérges vagyok, amiért az új…”
 2. Mondjuk meg, mik az elvárásaink! „Elvárom, hogy visszakerüljön hozzám, miután kölcsön vetted.”
Az ilyen kijelentések üzenete: Nem tetszik, amit csináltál, és elvárom, hogy tedd jóvá.

„Fel vagyok háborodva! A kicsi békésen játszott, amíg el nem vetted a játékát. Elvárom, hogy most valamilyen módon nyugtasd meg őt.” (Ahelyett, hogy: Már megint megríkattad a kicsit)

„Nagyon felbosszant, amikor arra jövök haza, hogy a mosogató tele van piszkos edényekkel. Főleg azért, mert megígérted, hogy elmosogatsz. Szeretném, ha lefekvés előtt még elmosogatnál és elpakolnál.” (Ahelyett, hogy: Jobb, ha elfelejted a holnapi programot. Talán majd ez megtanít arra, hogy betartsd az ígéreteidet!)

 

Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje c. könyve alapján összeállította: Tóthné Magasföldi Rózsa
Hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel!

1 hozzászólás

 1. Kedves Rózsa!
  Ösztönösen hozzuk magunkkal az elődeink hibáit, de jó, hogy vagy nekünk, mert az írásaidnak köszönhetően tágithatjuk a tudásunkat.
  Remélem, hogy sok anya olvassa írásodat, sajátítja el módszereidet és próbálja alkalmazni a gyereknevelésben.
  3 gyerekes anyaként tudom, hogy nehéz betartani a leírtakat, de ha csak pici változást érünk el, már az is előrehaladás.
  Köszönettel:
  Bea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.