Mi az asszertivitás?

Mi az asszertivitás?

Mit is jelent ez a szó tulajdonképpen? Az asszertivitás (Gill Hasson definíciója szerint) azt jelenti, hogy magabiztos és egyenes közlésmóddal tudatjuk másokkal, mit is szeretnénk, és mit nem szeretnénk.

Az asszertív viselkedés az érzések, nézetek őszinte kifejezése. Asszertív személyként képes vagyok mások tudtára hozni, mit szeretnék, és mit nem. Ez azt jelenti, hogy nyugodt hangnemben ki tudod fejteni, mire van szükséged, mit tudsz elfogadni és mit nem.

Asszertív emberként nyitott vagy mások nézetei iránt, még akkor is, ha azok különböznek a tieidtől.

Elegendő önbizalommal rendelkezel, hogy dönteni tudj, és vállald a felelősséget a szavaidért és a tetteidért. Nem hibáztatsz másokat. Egyarán képes vagy dicsérni és bírálni, valamint elfogadni a dicséretet és a bírálatot.

Tisztában vagy vele, hogy vannak jogaid, ahogyan mindenki másnak.

Könnyűnek hangzik? Hát nem egyszerű, ezért is fogunk lépésről lépésre, cikkről cikkre egy-egy részt megnézni, gyakorolni és természetesen használni.

Az első, amit nagyon fontos megjegyeznünk, hogy bár a viselkedésformáinkat tanultként hozzuk magunkkal, mégsem határozzák meg végleges személyiségünket. Vagyis az „én már csak ilyen vagyok” vagy „ilyen a temperamentumom” magyarázatok nem végleges skatulyák.

A kommunikáció tanulható! Lássunk is hozzá!

Hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.