Legyen a gyerekeké a felelősség!

Legyen övé a döntés

Gyakori panasz: ” A gyerek nem teszi meg amit kérek, mindig ő akar irányítani!”

Akkor engedjük hát, hogy irányítson. Ha csak tehetjük, bízzuk rá a viselkedésének irányítását. Legyen az kicsi, kamasz, vagy felnőtt, senki sem szereti ha irányítják.

Az ember alapvetően úgy van felépítve, hogy önállóságra, függetlenségre vágyik.

Persze fontos, hogy legyenek határok. Szülőként elmondhatjuk, hogy mi a feladat, de hagyjuk, hogy gyerekünk gondoskodjon a részletekről. Adjunk át nekik is a teherből! Hosszú távon nekünk kevesebb lesz a dolgunk, a gyermek pedig élvezheti az önállóságot.

Ha például minden reggel arról szól a vita, hogy kell-e kabát, készítsünk saját hőmérőt!

Egy anyuka így mesélte:

Amikor a fiam ötéves volt, mindig tiltakozott a kabát ellen. “Vegyél kabátot, hideg van.” Erre ő: “Nem, nincs hideg.” Erre én: “De igen” és így tovább… Meguntam, így egyik délután vettem egy kültéri hőmérőt és egy nagy lapot. Odahívtam a fiamat és mondtam, hogy el kell készítsük a saját hőmérőnket. Rajzoltunk egy fürdőruhát és a 30 fok mellé húztunk egy vonalat, jelölve, hogy ilyen melegben ez megfelelő viselet. 20 foknál rövid póló, 15 foknál pulcsi, 10 foknál mellény, 5 foknál kabát szerepelt a vonal végén. Egy műanyag irattartóba tettük, hogy vízálló legyen és kiakasztottuk az ablakba. Ettől kezdve nem én foglalkoztam az időjárással, hanem a fiam. Nem én írtam elő neki mit vegyen fel, hanem odaküldtem a hőmérőhöz, hogy ő mondja meg nekem, milyen ruhát készítsünk elő. Többé nem volt vita az öltözködés miatt.

Hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.