Érzelmi hullámvasút a családban

családi konfliktusok

A szülők többsége azt szeretné, ha gyereke megtegye amit kér. Persze fontosak a gyerek érzései, de amikor a szülőknek cafatokban lógnak az idegei, nem ezt tekinti elsődlegesnek. Hiszen lássuk be, ha szót fogadnának olyan simán menne minden!

A baj csak az, hogy rövid úton nem jutunk el az együttműködő gyerekhez. Megpróbálhatjuk, de valószínűleg térdig süppedünk majd a konfliktusok mocsarában.

Amikor egy gyereket elragadnak az érzelmei akkor senkire sem tud odafigyelni. Sem tanácsot, sem vigasztalást, sem építő kritikát nem tud elfogadni.

Az szeretné, ha megértenénk őt, de az empatikus beszédmódot tanulni kell, hiszen nem része anyanyelvünknek.

A gyerekekkel beszélgetni – különleges művészet, amelynek sajátos szabályai vannak, az elhangzott mondatok, szavak különleges értelmet hordoznak. A gyermekek kommunikációja egyáltalán nem „gyermeteg”. Rendszerint nem nélkülözi a logikát, csupán a benne elrejtett üzenet „kódolva” van és ezt a „kódot” kell megfejtenünk.

Gordon erre azt mondja: A beszéd gyógyíthat, és építő változásokat segíthet elő. De nem akármilyen beszéd. Ahogy beszélünk, az lehet romboló, vagy hasznos. Aki hatékony akar lenni, annak meg kell tanulni- közölni elfogadását és ehhez kommunikációs készségeket elsajátítani.

Az első és legfontosabb az érzelmek feldolgozása!

Sok szülőben és pedagógusban felmerül a kérdés, hogy miért kellene azon gondolkodni, hogy mit mondjak a gyereknek, mi a baj azzal, ha spontán módon, észérvek szerint reagálunk és így neveljük őket?

Semmi baj sincs ezzel, mégis meg kell állapítanunk, hogy az ilyen beszélgetések sokszor torkollanak meg nem értésbe vagy vitába.

Interaktív előadás és eszköztár (konkrét megoldási módok).

Hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük