Előrehaladás, változás és visszaesés

Előrehaladás, visszaesés

Minden viselkedésbeli változás magában hordozza a hibázás lehetőségét, vagyis hogy visszazökkenünk a korábban megszokott viselkedési és kommunikációs stílusunkba.

A visszaesés NORMÁLIS jelenség!

Számítani lehet rá. Ilyenkor sikertelenséget, csalódást és frusztrációt érezhetünk. A siker kulcsa: ne engedjük, hogy ezek a hátralépések kikezdjék az eltökéltségünket és az önbizalmunkat. Fontos felismerni, hogy nem szabad feladni a visszaesés miatt.

Ha a másokkal való viselkedésünk visszatér a régi stílusba, próbáljuk megállapítani, miért történt mindez. Mi váltotta ki a visszaesést? Hogyan kerülhetjük el a jövőben a kiváltó okokat?

Lehet, hogy túl nagy célt tűztünk ki: „mindenkivel kedvesebb szeretnék lenni”, túl nagy az elvárás önmagunkkal szemben. Sokkal könnyebb teljesíteni egy olyan célt, hogy „Ezentúl megpróbálok nyugodt maradni minden alkalommal, ha a kollégám olyasmit mond, amivel nem értek egyet.”

Jellemzően két lépést teszünk meg előre, és egyet hátra: előre haladunk, aztán visszalépünk, majd tanulunk a hibáinkból, és a tanultakat felhasználva jutunk ismét előrébb.

Egy új viselkedésmód elsajátításához sokat kell gyakorolni – legyünk türelemmel önmagunkhoz.

A régi beidegződések nem vállnak köddé egyik napról a másikra, biztosan számíthatunk visszaesésekre. A nehézségeket ne tekintsük sikertelenségnek. Sokkal jobb, ha elfogadjuk, hogy ezek mind hozzá tartoznak a változás folyamatához: valamennyi egy-egy tanulási lehetőség, amely segít, hogy egyre jobban és jobban csináljuk, így lassacskán megerősödik az önbizalmunk.

Kapcsolódó cikkek

Hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük