Digitális világ nehézségei – szülői kihívások

2019. szeptember 16. 18:00 Biatorbágy – JFMK
(Baross Gábor u. 1)

 A digitális nemzedék szülei komoly kihívás előtt állnak: a gyerekek egyre több időt töltenek a képernyők előtt – órákon át lógnak a Facebookon, chatelnek, videojátékoznak.

De vajon milyen hatása van ennek a gyerekre és a családi életünkre?

Az elektronikus eszközök vonzása szinte ellenállhatatlan – gyermekek és felnőttek számára egyaránt. Egy gombnyomás és a virtuális világ beszippant minket. Más elfoglaltság híján a gyerekek jobban kötődnek a készülékeikhez, mint a húsvér emberekhez, barátaikhoz, tanáraikhoz nagyszülőkhöz.

Szülőknek és gyerekeknek egyaránt szükségük van a pihenésre és a feltöltődésre. A képernyő előtt töltött idő nem feltétlenül pihentető, sok gyerek mégis így tölti szabad idejének nagy részét. Pihenés és vizuális kikapcsolódás nélkül a gyerekek nyugtalanná és ingerlékennyé válnak. Mivel a képernyők világa a sebességet hangsúlyozza, így a számítógépen felnőtt gyereknek nem sok türelme lesz a valódi élet tempója iránt.

Elgondolkodtunk már azon, hogy gyermekünk milyen hosszan képes megbűvölten ülni a képernyő előtt, de ha a lecke vagy más feladat kerül sorra, alig pár percig tud figyelni?

A képernyő, és különösen az internet növekvő jelenléte mindennapjainkban alaposan átformálta figyelmünket. Kényszert érzünk arra, hogy végig-pörgessük az e-mailjeinket, hogy gépeljünk és megnyomjuk a „küld” gombot. Az interaktivitás magába szippant minket. Az internet, a média és a videojátékok szüntelen zaja megnehezíti a gyerekek számára, hogy kreatív és elmélyülést igénylő tevékenységben vegyenek részt. A képernyő olyan elvárásokat támaszt bennük, amelyeknek a való élet ritkán tud megfelelni: legyen izgalmas, azonnal élvezhető, szerezzen gyors sikerélményt.

Mi mindent tehetünk mi szülők, azért, hogy a technológia ne szétzilálja, hanem inkább összehozza a családot? Hogy a gyerekek ne csak az online közösségben, hanem a valós kapcsolatok terepén is otthonosan mozogjanak?

Interaktív előadás és eszköztár

Hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.