A családi együttműködés fontos! – mottóval tartottak előadást Fehérváron

Beszélj úgy, Székesfehérvár, Három királyfi, három királylány, Széna Egyesület

Minden szék foglalt volt a Vasvári Pál Általános Iskola egyik tantermében múlt pénteken tanítás után. A pozitív fegyelmezésről szóló interaktív eseményre sok szülő volt kíváncsi.

Durcás? Hisztizik? Nem tudjuk már, még mit mondhatnánk? Nos, úgy tűnik, létezik hatékony módszer megoldásként, ezt mutatta be a Széna Egyesület a Családokért – a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány székesfehérvári képviseleteként – által szervezett programon Tóthné Magasföldi Rózsa családtámogatási koordinátor, „Pozitív fegyelmezés” tréner, „Beszélj úgy” csoportvezető.

A három fiúgyermeket nevelő biatorbágyi szakember kezdő anyukaként még az EU-szakreferens vs. családanya átlagos életét élte, s gyakorta szembesült a szokásos problémákkal: reggeli rohanás a folytonos „öltözz már, induljunk már…” könyörgésekkel, majd futás a munkába és délután ugyanez visszafelé.

Mint mondja, az életük háborúvá, a lakásuk csatatérré vált, a napjaikat pedig ütközetek sora jellemezte. Elege lett, megoldást keresve – öt évvel ezelőtt – akadt rá az általa ma már nemcsak alkalmazott, de széles körben propagált módszerekre, melyek megváltoztatták a gyermekeihez fűződő kapcsolatát. Ezért is ajánlja jó szívvel bárkinek.

A fehérvári alkalom valóban érdekesnek bizonyult: a résztvevők szituációs játékokon, kis rajzos feladatokon, képregényeken keresztül tapasztalhatták meg, beszélhették át, mi a különbség a kétfajta kommunikáció között, vagyis mit érhetünk el a szokásos „már ezerszer megmondtam” típusú családi mantrákkal és mit a meglepetésen, együttműködésen, a gyermek elfogadásán alapulón. A módszer lényege a családi együttműködés, annak megértése, hogy a probléma közös, együtt is kellene megoldani. Közben pedig a gyermek érzi, hogy a szülő szereti, így könnyebben elfogadja a felnőtt álláspontját.

Rózsa segítségével – aki 2015 óta vezet hasonló tréningeket és jelenleg a biatorbágyi családsegítőben dolgozik családtámogatási koordinátorként – rámutatott: a pozitív fegyelmezés többek között segít kezelni a konfliktusokat, alternatívát mutat büntetés helyett, önállóságra ösztönöz. Egyúttal képessé tesz arra, hogy egyszerre legyünk határozottak és szeretetteljesek, amit talán a legnehezebb megvalósítani a mai világban.

Forrás: https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szekesfehervar-trening-csalad-koordinacio-2145309/
Hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.