Büntetés helyett…1.

Büntetés helyett

Néha annyi is elég, hogy kifejezzük érzéseinket erőteljesen!

“Hé, nem szeretem a lökdösődést!” Ezzel elkerültük a parancsolgatást – “Azonnal hagyd abba!” és elkerültük a becsmérlést: “Rossz fiú vagy!” Minden olyan reakciót elkerülhetünk, amely természetes ellenállást válthat ki.

De persze az is lehet, hogy a kis vadócunk még ettől sem szelídül meg. Jól érzi magát és nem érti hogy mi a baj azzal ha például meglök egy kisebb gyereket a csúszdán. Hisz ő csak segített neki elindulni!

Ekkor mutassuk meg, hogyan teheti jóvá a hibáját!

“A húgod megijedt, amikor meglökted. Derítsük valahogy jobb kedvre. Megkínálod almával, vagy szerinted inkább a homokozóvödröddel játszana?”

A gyermek viselkedését és hozzáállását, úgy tudjuk a leggyorsabban megváltoztatni, ha bevonjuk a hiba orvoslásába. Ha rá akarjuk bírni, hogy a jövőben jobban viselkedjen, adjunk lehetőséget, hogy már a jelenben is így tehessen. A büntetéstől csak rossz embernek érzi magát, vagy lázad, esetleg bosszút forral. Teljességgel eltereli a figyelmét a cselekedetéről, az aktuális problémáról. Ha jóvá teheti a hibát, jobban érzi magát és megtanulja, hogy képes jót cselekedni.

Folytatás: Büntetés helyett…2.

Hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.