Pozitív Kommunikáció

Az erőfeszítés elismerése

A Stanford egyetem kutatója, Carol Dweck egy érdekes kutatást indított el. Meg akarta érteni, hogy miért rontanak a gyerekek a felső tagozatokon, míg alsóban olyan jól teljesítenek. Mintha feladták volna a próbálkozást, annak ellenére, hogy folyamatosan győzködik őket, hogy okosak, ügyesek, tehetségesek.

Pozitív Kommunikáció

A hét legfontosabb megélés és készség

A gyerekekben ezek a megélések és készségek régen természetes módon fejlődtek ki, hiszen lehetőségük volt a szüleik mellett, velük együtt dolgozni.

Dicséret ajándékba

Adjunk dicséretet ajándékba!

Van egy olyan kincsünk, ami nem pótolható és értékesebb minden drágakőnél: a kapcsolat, az a ragasztó, mely a családtagokat összeköti. Viszont ez sérülékeny és törékeny, vigyáznunk kell rá, ahogy a kincsekre szokás. Nem szabad, hogy az apró-cseprő feladatok, az iskolai nyomás, a megfelelési kényszer elvegye tőlünk vagy kárt tegyen benne.

Dicséret

“Már nem merem megdicsérni…”

Gyakran halljuk, ahogy szülők mesélik: Megdicsérem a gyereket: „Igazán nagyon rendes fiú vagy. Olyan jól viselkedtél.” …

Pozitív Fegyelmezés

Ha nem szigor, akkor mi?

A pozitív fegyelmezés olyan szemléletmód, amelyben sem a túlzott kontrollnak, sem az engedékenységnek nincs helye.

Fogadom, hogy elfogadom

Fogadom, hogy elfogadom…

Hamarosan kezdődik az új tanév, és ez nem csak a gyerekeknek megterhelő időszak, hanem nekünk, szülőknek is.

felelősség, pozitív kommunikáció

A depresszió titkos ellenszere

… avagy a legfontosabb, amit a gyerekeinknek meg kell tanítanunk. Adlernek volt egy „tizennégy napos kezelési terve”. Azt állította, hogy mindössze tizennégy nap alatt bárkit kigyógyít pszichés betegségéből, ha az illető hajlandó azt tenni, amit ő mond neki.

"ha...akkor" megvesztegetés

A “ha…, akkor” csapdája (megvesztegetés)

Az előzőhöz hasonló, ugyancsak kudarccal végződő megközelítési mód az, amikor a szülő azt mondja gyermekének, hogy ha valamit megtesz (vagy nem tesz meg), akkor valamilyen jutalmat kap:

A "ha...akkor" csapdája

A “ha…, akkor” csapdája (fenyegetés)

A gyerekek számára a fenyegetés mindig felhívást jelent a tiltott viselkedés megismétlésére. Amikor egy gyereknek azt mondják: „ha ezt még egyszer megteszed…” akkor egyszerűen nem hallja meg azt, hogy „ha”, csupán azt a felszólítást, hogy „ezt még egyszer megteszed”.

Féltékenység helyett

A féltékenység

A féltékenység a gyereknek abból a vágyából fakad, hogy ő legyen édesanyja egyetlen „drága szerelme”. Ez a birtoklási vágy nem tűr el semmiféle versenytársat. Az öcsike vagy a kishúg megérkezésekor a gyerek szülei kizárólagos szeretetéért verseng velük.

Ütni vagy nem ütni?

Ütni vagy nem ütni?

Folytatjuk a komoly – olykor nagyon is megosztó – témák taglalását. A mai napra az alábbi kérdés érkezett: „Amikor végképp elfogy a türelem és elönt a méreg, bizony rácsapok a gyerekre.

Játék-teszt

KIPRÓBÁLTUK! – Swish kártyajáték

Kombinációs játék. Fejleszti a térlátást, megfigyelő képességet, azonosságok és különbségek felismerését.

Hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel!