Ahelyett, hogy értékelnénk (Nagyszerű!…Jó!…Fantasztikus!) Mondjuk el…amit látunk

Működjünk együtt!

Elérkeztünk az egyik legkellemesebb részhez: A dicsérethez!

Biztos vannak olyan gyerekek, akikre nincsen hatással az otthoni lekicsinylés, és így is képesek a kihívásoknak megfelelni. És az is biztos, hogy olyan gyerekek is vannak, akiket tisztelnek odahaza, és mégis kétségbe vonják a saját képességeiket, és megijednek a kihívásoktól.

Ugyanakkor logikusan hangzik az a következtetés, miszerint azok a gyerekek, akiknek otthon mindig a legjobb tulajdonságait hangsúlyozzák, nagy valószínűséggel jobb képet alakítanak ki magukról, inkább megküzdenek a kihívásokkal, és az is valószínű, hogy magasabb célokat tűznek ki maguk elé, mint azok a gyerekek, akik otthon nem ezt kapják.

Dicsérni nem egyszerű. Gondoljunk csak magunkra. Kétkedhetünk a dicsérő őszinteségében. (Én jól főzök?) Tagadáshoz vezethet, (Mindig csinosan vagyok öltözve??), gyengeségre utalhat. (Még hogy vág az eszem, hisz pocsék vagyok matekból).

A dicséret két részből áll:

  1. A szülő elmondja, milyen nagyra értékeli, amit lát.
  2. Ezek után a gyerek képes önmagát is megdicsérni.

Emlékszem az első alkalomra mikor kipróbáltam a négyéves gyerekemen. Egy össze-vissza firkált lapot mutatott. – Jó rajz?- kérdezte.

– Nagyon jó – ez volt az automatikus reakcióm. Aztán azon gondolkodtam, hogy is írhatnám le.

-Á, szóval először körbe-körbe mentél, aztán jöttek a macskafarkak.

– Igen (bólogatott lelkesen)

– Hogy jutott eszedbe, hogy ilyet rajzolj? – kérdeztem

– Úgy, hogy egy művész vagyok.

Én személy szerint, azért szeretem ezt a fajta dicséretet, mert annyira megvalósítható. Nézzük, halljuk, és azután szavakkal is kifejezzük, amit látunk.

Ez mind a gyerek érzelmi folyószámlájára megy és nem veheti el tőle senki. A „jó fiút” könnyen elvehetjük egy „rossz fiú” kifejezéssel. De azt az emléket nem vehetjük el tőle, amikor felvidított bennünket egy kis rajzzal.

 

Forrás:
Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje c. könyve alapján
összeállította: Tóthné Magasföldi Rózsa
Hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.